• Infiintare SRL / PFA

  Infiintare SRL in doar 3 zile cu doar 650 / 400 lei
 • Gazduire sediu social

  Gazduire sediu social - 700 lei pe an
 • Punct de lucru

  Deschidere punct de lucru in doar 3 zile cu doar 370 lei
 • Radiere PFA

  Radiere PFA in doar 3 zile cu doar 400 lei
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Informatii utile

Unele prevederi ale Codului Fiscal au condus la închiderea si radierea a zeci de mii de firme

Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a declarat vineri că unele prevederi ale noului Cod Fiscal, intrate în vigoare din ianuarie 2016, au condus la suspendarea, închiderea și radierea a zeci de mii de firme.

Potrivit acestuia, comparativ cu situația din martie 2015, în luna martie a acestui an s-au înregistrat 38.648 de radieri de firme (o creștere cu 90% față de aceeași perioadă a anului trecut), 10.453 de dizolvări de firme (o creștere de 92,65% față de numărul de dizolvări înregistrate în martie 2015) și 6.149 de suspendări de firme (o creștere cu 42% față de martie 2015), față de numărul de noi înmatriculări de firme, care reprezintă o creștere de doar 10% față de numărul înregistrat în martie 2015.

,,Toate aceste cifre sunt îngrijorătoare”, a avertizat Florin Jianu, președintele CNIPMMR, care reprezintă societăți comerciale din România cu o cifră de afaceri cumulate de 25 miliarde euro pe an, adică 15% din PIB. Potrivit acestuia, la nivelul României sunt înregistrate 786.061 de întreprinderi private mici și mijlocii, din care active sunt circa 375.000, dar și dintre acestea peste 120.000 au datorii.

Florin Jianu a mai spus la conferința de presă că o cauză a numărului mare de firme dizolvate, radiate sau suspendate o constituie noile prevederi ale Codului Fiscal, precizând că CNIPMMR militează pentru amendarea acestui cod, în sensul eliminării dublei impozitări a clădirilor, sau pentru corectarea de acte normative (precum formularul 88, act care presupune întocmirea unui punctaj de risc de evaziune în baza căruia societățile care l-au completat pot intra în atenția Direcției de Antifraudă Fiscală).

‘În România întotdeauna se aplică legea ‘un ochi râde și un altul plânge’, adică sunt chestiuni bune ale Codului Fiscal, așa cum a fost scăderea impozitului pe dividende, sau scăderea TVA ori impozitarea diferențiată a IMM-urilor, funcție de numărul de angajați, de pildă, pentru IMM-urile debutante impozitul e doar de 1% timp de doi ani… dar există și acel impozit diferențiat funcție de destinația clădirilor care, inițial, a fost un demers bun, pentru că elimina persoanele fizice cu clădiri de birouri, însă problema este că s-a dublat cota de impozitare, pentru că de la 0,1% s-a ajuns la minim 0,2% și maxim 1,2%, lucru pe care noi îl cerem în amendarea Codului Fiscal, cu atât mai mult cu cât, atunci când am plecat de la Guvern, știam că încasările la bugetele locale erau superioare anului anterior, deci nu am înțeles de unde necesitatea aceasta de a mări impozitarea? (…) CNIPMMR are teme majore precum amendarea Codului Fiscal prin revenirea la impozitarea inițială, dar și să corectăm acel formular celebru 88 — cauza închiderii și radierilor. Ca om care a fost în administrația centrală știu că formularul e apanajul președintelui ANAF. Un ordin al unui președinte ANAF este un act administrativ absolut banal și să nu poată fi corectat după 5-6 luni, când așa ceva se poate face în câteva minute, este un dezinteres total sau un interes din altă sferă’, a declarat Florin Jianu, fost ministru al IMM, Mediului de Afaceri și Turismului.

Alte informatii utile aici